Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród wielu opcji, które daje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, połączeń oraz spora porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie smaki
Naszym rodakom restauracja włoska, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Popularne włoskie dania
Makarony to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. restauracja włoska Bianca w Krakowie Owoce morza, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, powodują, że pasty nie mogą się znudzić.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobra pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również lasagne, tortellini, minestrone oraz liczne desery – np. granita czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film