najlepsze włoskie jedzenie w Krakowie

Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, jednak także przepyszna kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i najbardziej bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz piękne zabytki – to także sztuka kulinarna oraz regionalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, kiedy chodzi o dania i regionalne produkty.

kuchnia polska Kraków rezerwacja

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez świetnych produktów. Kraków słynie w głównej mierze z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Wielkim powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły w szeregu przypadków tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – lokalne dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezmiar wybornych regionalnych składników – podróżnicy zazwyczaj wyszukują gotowych dań, jakie za pomocą doznań kubków smakowych opiszą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wędzony. Adoratorowie zup powinni posmakować żurek po krakowsku lub barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, jaki wolno traktować jako zwykły specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go także reprezentatywne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. W większości wypadków obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub też kompozycją suszonych ziół.
Mniej wziętym, chociaż również uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po charakterystycznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/boccanera/   
Jak widać, Kraków stoi nie tylko Wawelem oraz Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, którzy wyszukują innowacyjnych, krajowych regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą których są w stanie o dużo przyzwoiciej zaznajomić Kraków i jego okolice.